Igazán üde színfoltja a tavasznak a spenót. Habár igazi szezonja májusban kezdődik, jó eltarthatósága és hosszú elérhetősége miatt szinte egész évben könnyen beszerezhető. Kiváló alkotója lehet turmixoknak, raguknak, főzelékeknek, tésztaételeknek, salátáknak, így a változatos felhasználási lehetőségei közül a család minden tagja számára találhatunk megfelelőt.
Alacsony energiatartalma ellenére rengeteg hasznos vitamin és ásványi anyag forrása. Gazdag B- és C-vitaminban, valamint antioxidánsként funkcionáló színanyagokban, melyeknek gyönyörű élénk színét köszönheti. Jelentősnek mondható a króm és a magnézium tartalma is, így az izomműködésre és szénhidrát anyagcserére is jótékony hatása van. Jó K- vitamin forrás, ami fontos szerepet tölt be a véralvadási folyamatban, A-vitamin tartalma miatt pedig a látás- és a bőr egészségét is segít megőrizni.
Nevezetesen jó folsav forrás, így hatékonyan alkalmazható a várandósság alatt a velőcsőzáródási rendellenességek megelőzésében. Ráadásul vastartalma is jelentős, viszont a növényekre jellemzően, nem jól hasznosuló formában található meg benne. A felszívódást tovább rontja az oxálsav tartalma, melynek jellegzetes savanykás ízét köszönheti.
Hozzávalók (4-5 adaghoz)
– 350 g durum penne
– 400 g bébispenót
– 200 g parmezán forgács
– 150 g koktélparadicsom
– 1 db kaliforniai paprika
– 3 gerezd fokhagyma
– pár csepp citromlé
– 2-3 evőkanál olívaolaj
– só, bors ízlés szerint
A tésztát forrásban lévő sós vízben megfőzzük. A fokhagymát az olívaolajon megdinszteljük, hozzáadjuk a spenótleveleket, fűszerezzük, meglocsoljuk a citrom levével és néhány perc alatt kissé megfonnyasztjuk. A megfőtt tésztát beleforgatjuk a spenótos keverékbe, és ha kihűlt hozzáadjuk a félbevágott paradicsomokat és a felszeletelt paprikát. Parmezánforgáccsal, hidegen tálaljuk.