Vaspótlás zöldségekkel: Villámgyors spenótos tésztasaláta

Igazán üde színfoltja a tavasznak a spenót. Habár igazi szezonja májusban kezdődik, jó eltarthatósága és hosszú elérhetősége miatt szinte egész évben könnyen beszerezhető. Kiváló alkotója lehet turmixoknak, raguknak, főzelékeknek, tésztaételeknek, salátáknak, így a változatos felhasználási lehetőségei közül a család minden tagja számára találhatunk megfelelőt.

Alacsony energiatartalma ellenére rengeteg hasznos vitamin és ásványi anyag forrása. Gazdag B- és C-vitaminban, valamint antioxidánsként funkcionáló színanyagokban, melyeknek gyönyörű élénk színét köszönheti. Jelentősnek mondható a króm és a magnézium tartalma is, így az izomműködésre és szénhidrát anyagcserére is jótékony hatása van. Jó K- vitamin forrás, ami fontos szerepet tölt be a véralvadási folyamatban, A-vitamin tartalma miatt pedig a látás- és a bőr egészségét is segít megőrizni.

Nevezetesen jó folsav forrás, így hatékonyan alkalmazható a várandósság alatt a velőcsőzáródási rendellenességek megelőzésében. Ráadásul vastartalma is jelentős, viszont a növényekre jellemzően, nem jól hasznosuló formában található meg benne. A felszívódást tovább rontja az oxálsav tartalma, melynek jellegzetes savanykás ízét köszönheti.

Hozzávalók (4-5 adaghoz)

 – 350 g durum penne
 – 400 g bébispenót
 – 200 g parmezán forgács
 – 150 g koktélparadicsom
 – 1 db kaliforniai paprika
 – 3 gerezd fokhagyma
 – pár csepp citromlé
 – 2-3 evőkanál olívaolaj
 – só, bors ízlés szerint

A tésztát forrásban lévő sós vízben megfőzzük. A fokhagymát az olívaolajon megdinszteljük, hozzáadjuk a spenótleveleket, fűszerezzük, meglocsoljuk a citrom levével és néhány perc alatt kissé megfonnyasztjuk. A megfőtt tésztát beleforgatjuk a spenótos keverékbe, és ha kihűlt hozzáadjuk a félbevágott paradicsomokat és a felszeletelt paprikát. Parmezánforgáccsal, hidegen tálaljuk.