Az eper a tavasz egyik legkedveltebb szezonális gyümölcse. Nemcsak a különleges zamatos íze miatt népszerű, de egy igazán mutatós gyümölcsről van szó, ami szinte bármilyen desszertet fel tud dobni. Éppen ezért nemcsak nekünk felnőtteknek lehet vonzó, de a gyerekek tányérját is játékossá, érdekessé tudjuk tenni vele. Fontos, hogy mindig alaposan mossuk meg ezt a gyümölcsöt, a magjai közé alaposan be tudnak tapadni a szennyeződések.
A külcsínyen túl a beltartalma is igazán értékes ennek a gyümölcsnek, így fontos tápanyagokhoz is ellátja a család minden tagját. Magas C-vitamin tartamával hozzájárul az immunrendszer erősítéséhez, segíti a vasfelszívódást és a kollagénképződést. Bővelkedik B6-vitaminban, ami fontos eleme a szénhidrát-anyagcsere folyamatoknak, vérképzésnek, fehérjeszintézisnek. Folsavtartalma nemcsak a várandósság alatt fontos a magzati fejlődés során a velőcsőzáródási rendellenesség megelőzésében, hanem általánosan fontos szerepe van a vérképzésben. Kálium tartalma részt vesz az idegsejtek és az izomzat normál működésében. Emellett az apró magjainak köszönhetően igazán jó élelmi rost forrásnak számít, amiért a bélflóránk így az emésztőrendszerünk hálás lesz rövid és hosszú távon egyaránt.
Általános gyulladáscsökkentő hatását a magas antioxidáns tartalmának köszönheti, mely egyben az élénk piros színét is adja.
Késlelteti az öregedési folyamatokat, véd a szív- és érrendszeri betegségek, rákos elváltozások kialakulásával szemben.
Hozzávalók (1 adaghoz)
– 2 evőkanál chia mag
– 1 dl tej/növényi tejhelyettesítő
– 2 evőkanál görög joghurt
– 3-4 szem eper
szükség szerint édesíthető cukorral, mézzel; 2 év alatti gyerekeknek datolyaőrleménnyel, banánnal; szénhidrát anyagcsere zavarral küzdőknek eritrittel vagy steviával további ízesítés ízlés szerint: kókuszreszelék, kakaópor/karobpor, fahéj, vanília őrlemény/kivonat
A chia magot és a folyadékot elkeverjük és egy éjszakára a hűtőbe tesszük. Egy tetszőleges üvegpohár alját feltöltjük krémes görög joghurttal, majd ráhalmozzuk a chia pudingot, végül eperrel díszítjük. Kiváló tízórai vagy uzsonna, de mutatós vendégváróként is megállja a helyét.