Gyerekkorunk antioxidáns hordozója: Meggyes pite kicsit másképp

meggyes pite receptje sok családban megtalálható, mindenhol a saját szokásokra és ízlésre hangolva. Nem is gondolnánk, hogy tulajdonképpen az alapanyaga, a meggy, akár szuperfoodnak is nevezhető, olyan gazdag különféle vitaminokban és ásványi anyagokban. Magas élelmi rost tartalma segíthet az emésztési panaszok csökkentésében várandósság alatt. 

Felhasználása sokrétű: sütemények, reggeli kásák, smoothie-k, mártások alapja is lehet, így sokféleképpen beépíthető akár a hozzátáplálásba is. B-vitamin, kálium, kálcium, magnézium, vas, foszfor és cink forrásnak is tekinthető, ennek köszönhetően az egész szervezetre jótékony hatással van: támogatja az immunrendszert, segít a vérnyomásszabályzásban, védelmet nyújt a szív- és érrendszeri betegségekkel szemben, védi a nyálkahártyákat és a mozgásszervrendszert. Mindemellett gyulladáscsökkentő hatása is van, ezt pedig magas antioxidáns tartalma útján fejti ki.

Jelentősebb antioxidánsai: A-vitamin, C-vitamin, antocianid, bioflavonoid. Élénk vörös színét ezeknek a színanyagoknak köszönheti. Az antioxidánsok megkötik a szabadgyököket a szervezetben, így egyfajta „javító” szerepet töltenek be, és megakadályozzák a kóros sejtfolyamatok elindulását.

Hozzávalók (6-8 adaghoz)

– 1 bögre (150 g) teljes kiőrlésű búzaliszt
– 1 bögre (100 g) apró szemű zabpehely vagy zabpehelyliszt
– 250 g túró
– 3 db tojás
– 2 pohár (300 g) natúr joghurt
– 1 csomag sütőpor
– 150 g kristálycukor/méz/édesítőszer (eritrit/setvia)
– ¼-d bögre (80 ml) olívaolaj
– szükség esetén kevés tej/növényi ital
– kb. 300 g magozott meggy


Elkészítés: a túrót a tojásokkal és a cukorral/édesítőszerrel felhabosítjuk, majd óvatosan belekeverjük az olívaolajat. A lisztet a zabpehellyel és a sütőporral elegyítjük, majd fokozatosan hozzáadjuk a túrós masszához. A kissé folyékony állag elérése érdekében, ha szükséges, adjunk hozzá kevés tejet/növényi italt. Egy 24-26 cm átmérőjű tortaformát sütőpapírral kibélelünk, beleöntjük a tésztát, és belenyomkodjuk a meggyszemeket. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt (tűpróbáig) aranybarnára sütjük.