A tavaszi folsavbomba: Selymes spárgakrémleves

A tavasz egyik különleges zöldsége a sárga és zöld színekben pompázó spárga. Viszonylag rövid ideig szezonális, így érdemes tartalmasan kihasználni. Ennek a zöldségnek a megvastagodott hajtását és szárát fogyasztjuk. Tisztításkor könnyen felismerhető ez a zsenge rész: hajlításkor az elöregedett szárrésznél könnyen eltörhető.

Semleges ízének és könnyű emészthetőségének köszönhetően a család minden tagja számára kínálható, és közkedvelt
alapanyag. Magas víztartalma mellett értékes vitaminokat is tartalmaz: bővelkedik A-, B1-, B2-, C- és E-vitaminban. Jelentősnek tekinthető a zöldségek körében a kálcium és foszfortartalma, mely hozzájárul a csontok egészségéhez.

Kiemelkedik a folsav vagy más néven B9- vitamin tartalmával, mely részt vesz a sejtek anyagcseréjében, vérképzésben, illetve kiemelt
szerepe van a magzat fejlődésében. Ezen kívül segíti a B12-vitamin hasznosulását, mely a központi idegrendszer és a vérképzés egyik fontos eleme. Közismert, hogy a megfelelő folsavbevitellel megelőzhető a velőcsőzáródási rendellenességek jelentős része, hiszen a magzati idegrendszer és gerinc fejlődésében kulcsszerepe van. 

További pozitív hatása a várandósság alatt, hogy képes csökkenteni a születési rendellenességek kockázatát. Egy
egészséges felnőtt szükséglete 200 mikrogramm, mely a várandósság alatt megduplázódik. 100 g spárga elfogyasztásával 75 mikrogramm folsavhoz juthatunk.

Hozzávalók (4-5 adaghoz)

  •  – 750 g zöldspárga
  •  – 1 csokor újhagyma
  •  – 2 evőkanál olívaolaj
  •  – 2-3 evőkanál görög joghurt
  •  – 4 dl zöldség alaplé
  •  – fél citrom facsart leve
  •  – só, bors ízlés szerint

A hagymát megdinszteljük az olívaolajon. A spárga fás részét letördeljük, a hajtásokat forrásban lévő vízben kb 1-2 perc alatt puhára főzzük, majd a szárakat is késze főzzük. A hagymával együtt turmixgépbe tesszük, és a görög joghurttal összeturmixoljuk. Az alaplevet fokozatosan adagoljuk hozzá, a megfelelő állag eléréséig. Hozzáadjuk a citromlevet és a fűszereket, összeforraljuk. Krutonnal vagy pirítóssal tálaljuk.